III. subregionál - 76. Polní den 2024 OK6M - JN99CR

        Letošního závodu se zúčastnili opět tři nadšenci, Martin OK2GM, Kuba OK2TG a Zdeněk OK2ZB primárně v pásmu 432 MHz. V tomto ohledu žádný posun ve srovnání s předchozím závodem v květnu. V pátek před závodním víkendem jsme se sešli všichni relativně pozdě kvůli jiným pracovním činnostem až kolem 15. hodiny.  

Jako první bylo zprovozněno výčepní zařízení... :-). Osvěžovnu jsme i letos nevynechali a soudek ležáku Nachmelené opice z krnovského minipivovaru se po dvou měsících navrátil k nám na vodojem(vzhledem k předpovědi teplého víkendu, tentokrát ve větším objemu, hi). V oblasti gastronomie jsme také dosáhli pokroku ve formě sic použitého, ale většího grilu a komínu pro rozpálení dřevěného uhlí(supr věc :D).

Během pátku se "nic moc" nedělo, tu a tam něco zapojit... a hlavně si užívat čepovaného pivka a později k večeru i grilovačky naložené krkovice a klobásek. 

Anténní sestava sice stála připravena od II. subregionálu, ale museli jsme nejprve odstranit závady na anténních a ovládacích kabelech. Pozemek nemáme oplocen a vandalové(asi dorůstající mládež) poškodili všechny kabely odstřižením konektorů. Současně jsme chtěli optimalizovat příjem z 38el. M2 na dvacetimetrovém stožáru, takže jsme ho opatrně během sobotního dopoledne za pomoci místních(děkujeme) složili na zem a po kontrole RX cesty (výměna kabelu) opět stopořili do pracovní polohy. Dále bylo nutné nainstalovat LNA a koax k fixnímu směru 4x11 el. Vzhledem k Martinovým bohatým zkušenostem s výškami a "lezením", to pro něj nebyl problém a bylo rychle hotovo. 

                   

Následovaly práce na poškozených konektorech a kabelech vedoucích od žebříkového stožáru s 2x23el. Drobný problém nastal, když k rotátorovému kabelu(YAESU) byl zřejmě omylem dodán náhradní konektor s dutinkami místo kolíky(v ovládací skříňce jsou dutinky)... takže byla opět nutná dávka improvizace... Před hlavním závodem jsme ještě velmi krátce rozdali body v PD mládeže. 

                                      

Tradiční nedělní vaječinka pod taktovkou OK2ZB opět nechyběla a dodala sílu do dalších závodních aktivit.

Původní plán rozdat body i na pásmu 144 MHz byl naplněn. Cca dvacet metrů od hlavního stanoviště byl v neděli po obědě zbudován hamshack v duchu pravého polního dne :-). Malý stůl, židle a cca 2 metrová trubka s 5 el. YAGI připevněná gumicukem k plotu vybavena "ručním"(=žádným) rotátorem. K IC-746PRO usedl Kuba OK2TG a za cca 3,5h rozdal 16700 bodů(ODX IQ5NN) metodou Search&Pounce. Jedinou malou vadou na kráse bylo, že cca půl hodinky po zbudování pracoviště začalo lehce poprchávat(s přestávkama až do konce závodu) takže bylo nutné techniku ochránit pláštěnkou :-).

                                 


Na 70cm byl cíl překonat loňský výsledek, což se nakonec podařilo o cca 4 tis. bodů.                                   

                      

                                                                                                                                                     

                                    


Děkujeme všem za spojení a na slyšenou v září.._?







Comments