Marconi A1 contest 2023 - JN99CR

Účast v posledním závodě contestové sezóny sme si samozřejmě nemohli nechat ujít. Nakonec bylo rozhodnuto zúčastnit se v kategorii MULTI 6H z domácího QTH Krmelín, JN99CR. Na vodojemu sme se všichni sešli v sobotu ve složení Zdeněk OK2ZB, Martin OK2GM a Kuba OK2TG(ex OK2TSG), který dorazil jako poslední někdy kolem půl čtvrté(a nechal si tak ujít oběd, hi). S přípravami přijel pomoct i Martinův kamarád Ondra, díky. Přípravy ovšem probíhaly už v týdnu před contestovým víkendem, kdy zároveň Martin intenzivně "provětrával" pásmo 6 metrů.

                                                               

Jako jediný anténní systém byl zvolen osvědčený 18 elementový M-square připevněn netradičně(pro pásmo 2m) na žebříkový stožár, agl cca 12m. Původní záměr umnístit M2 na příhradový stožár, kde je nymí ant pro 50Mhz, nevyšel...neb nebyly potřebné síly pro kompletaci a opětovné ztopoření stožáru a ještě tomu přeci jenom něco chybí, aby bylo složení a vztyčení bezproblémové ve 2 lidech ..tak to se snad podaří dořešit v příštím roce. :-). Pracoviště už bylo částečně sestaveno, vyměnil se koax, zapojila voda, koncový stupeň a přidal transvertor DB6NT. Po krátkém testu vše fungovalo bez problémů a Martin tak mohl kolem 20h hodiny rozjet závod pod svou značkou s malou přestávkou ,neb někteří měli chut na čepované pivo... :-). Kolem půl druhé ráno jsem já ( GM) vyrazil spát domů a ostatní(dva) účastníci zalehli v karavanu, kde Zdena sliboval "trenýrkovou" teplotu, hi. Díky nově nasazenému 2kW naftovému bufíku z Číny, který sme nastartovali už někdy kolem 19. hodiny večerní, byla teplota pro spánek více než komfortní. Celkem příjemná změna oproti běžnému používanému elektrickému přímotopu. Regulaci teploty sme nijak neřešili a bufík tak topil až do rána, kdy sme se probouzeli téměř do "sauny" :D..Závod pod značkou OK6M byl zahájen pár minut po 6. hodině UTC. Kromě silných blízkých stanic,téměř pusté pásmo, bez rušení ! ...nicméně později ožilo. Takže se dařio dělat téměř každý domluvený sked. Podmínky byly spíše průměrné ale překvapivě dobře chodily stanice z jihu a JV. Bohužel opět nezafungoval SW Airscout pro efektivnější plánování skedů, ale i tak se dařilo.Server poskytujícá data pro sw, je buˇpřetížený a nebo nefunguje cůbec..:( Ale již je snad v dohledu náhradní řešení tak uvidíme. Dařilo se udělat pár pěkných Dxů a mohlo by být ještě více leč 6h je 6h...a některé stanice zareagovaly až pozdě, talže snad příště . Km průměr na JN99CR vcelku slušný přes 380km/qso a to i přes to že anténa nebyla v optimální výšce. Výsledkem bylo 153 QSo a 58.7tkm.

Po sbalení jsem je ještě chvíli věnoval provozu na 6m, kde byla večer krásná Aurora ( škoda že již 2m bylo sbaleno ..hi), kde jsem pracoval s mnoha  stanicemi ze severu a to jak CW tak i SSB.
                                  


 ještě něco z průběhu závodu...😀..

                                       Naslyšenou v roce  2024 ...




Comments