UHF contest 2023 - Praděd JO80OB

Předpověˇpočasí na UHF contest neslibovala nic příjemného, na horách silný nárazový vítr přes 90km/h a změna jižního na severní proudění , což přineslo i citelné ochlazení, nicméně v pátek bylo vcelku příznivé, i ten vítr ještě snesitelný, což se ala začalo s přibývajícím časem zhoršovat a vystupňovalo to v noci a v sobotu ráno..z důvodu silného nárazového větru jsme se rozhodli nepostavit stožár v celé své výšce, ale jen  v zkrácené podobě o jedno patro méně, což se později ukázalo že bylo dobře. Nahoru šla osvědčená 38el M2. Změření SWR před vztyčením neukázalo nic a tak směle nahoru, pak nastalo překvapení.. v podobě zvýšené hodnoty SWR, což jsme zpočatku přičítali vadné kabelové spojce...no ta to nebyla :-) naštěstí jen špatně přepnutá impedance na měřáku ...no když tě tlačí čas a lidí je málo ..

Stavba  4x11 proběhla celkem bez problémů, kde po zralé úvaze že v tom větru to na původně plánované místo ve 3 lidech nepostavime , tak šla taky ve zkracené verzi za meteo boudu. S 19el anténou nebyl problém..

Pár dní před závodem jsem ještě stihnul přeladit a upravit 3 obvodový filtr 

, který je bohužel na Pradědu nezbytný ,ale i tak jak se ukázalo tak tomu ještě něco chybí a směr ca 5-40° je nepužitelný..věž produkuje brutální rušení, což se bohužel projevovalo i po přepnutí na 38el. zvýšeným šumem při otočení ant na J-JZ..no bude třeba ještě zapracovat na přijmacím traktu. Bohužel jsme tím přišli o pěkná QSO, která třebas jinak děláme i z JN99CR.. 

Podmínky díky přechodu fronty a změne proudění byly velmi proměnlivé, místy až mizerné ,bohužel se k tomu přidal ještě i nefukční AirScout, kde se asi zbořil server co poskytuje nezbytná data a fungoval jen občas,ale spíš nefungoval vůbec, tudíž většina QSO co by se dalo krásně plánovat šlo random.. byl to boj o každé qso, ale potěšilo qso  LZ6R, IQ1KW, LZ2T.. hodně skedů bohužel nevyšlo a to bud z důvodu nefunkčního As,nebo malé trpělivosti  ops. na protější straně .. Tak uvidíme v příštím roce .-).Závod jinak celkem v poklidu, nic neodešlo , nezmrzlo, nespadlo ...jen podmínky mohly být takové jako ca týden před ...ale co už .. Balení již proběhlo jako zažitá rutina,jen s trochu větším vypětím,takže doma jsme byli před půlnocí 😆 (ZB/GM)-

 

                                                       Páteční západ slunce ... to ještě pohoda..na pozadí Dlouhé stráně 

  

Sobotní ráno taky ještě nevypadalo zle...



Později už bylo vidět jen ca do 50-100m ..-) a vítr v nárazech  90-100km/h...




Nedělní západ slune ...sbaleno, může se jet  :-)


Trocha statistiky :



A ještě postřeh od Zdenka OK2ZB :

Každý  UHFc  je závodem,  kdy letní pohoda je pryč, často se počasí vyvíjí do  krásných  inverzních situací a práce na pásmech je pak velice zajímavá.  To jsem si myslel ještě asi tak  10 dní  před závodem  (vzpomínka na říjnové podmínky šíření v roce 1986),  ale nakonec jsme na Pradědu zažili přechod rovnou z léta, do zimy.  Na kopec jsme vyrazili v pátek ráno, v Krnově jsme HAMkaravan přepřáhli na  ŠKODA Yeti  a výjezdem ve  14.00 hodin jsme konečně dosáhli vrcholu kóty Praděd. O sestavení antén a zprovoznění zařízení píše ve svém příspěvku Martin.  Důležitým momentem bylo symbolické rozloučení  s  ex OK2QI  u  pomníčku  vedle  Meteo zahrádky,  kterého se  v sobotu odpoledne zúčastnil Františkův syn  Luboš, OK2LL  s  manželkou a početnou rodinou.  Krátce po rozloučení se na severu, mezi dvěma vrstvy  oblačnosti  vytvořila  DUHA- smíření.  Počasí se pak rychle  zhoršilo  a  poryvy větru dosahovaly hodnot  90km/hod,  v neděli  dopoledne asi tak pět minut  začal padat sníh.  Byl to jen krátký závan  zimy   a  pak, hlavně v neděli odpoledne  se počasí poněkud umoudřilo.

 

 Tak teď ještě poslední  VHF závod sezony, oblíbený A1 contest ..

                                                                                            73 OK6M team 
















Comments