VHF Contest 2023 - OK6M - 6H JO80OB

     

   
Po úvaze jestli a odkud odjet VHF Contest 2023 padla nakonec volba na kótu Praděd JO80OB a kategorii 6H(možná sme měli jet na Krmelín, ale o tom níže). Týden před závodem byl velice náročný, kdy probíhaly přípravy na VHF, do toho různé pracovní povinnosti a mimo jiné i test EME v pásmu 50 MHz ve středu a čtvrtek v noci na kopečku Krmelín.

Na parkovišti u restaurace Na Hvězdě sme se potkali v sobotu těsně před 9. hodinou. Martin OK2GM se Zdeňkem OK2ZB přijeli jedním autem a druhým přijel Kuba (ex OK2TSG). Nezbývalo moc času pro výjezd nahoru(jezdí se vždy v celou cca do čtvrt, po půl zase dolů), tak sme jen v rychlosti přeházeli věci pro zázemí závodního hamshacku - stan, stoly a židle(+nezbytné podprdelníčky). Tímto bychom chtěli poděkovat kolektivce OK2KPD z Krnova, jmenovitě Mirkovi OK2UFJ a Romanovi OK2PKT za zapůjčení zmíněného "materiálu".

Po krátké cestě na vrchol nás Praděd tradičně uvítal zataženou oblohou a mlhou s teplotou kolem 15°C. Hned po příjezdu sme začali nosit věci k meteoboudě a skládat náš jediný anténní systém v podobě 13 el. DL6WU. Na střeše meteoboudy cca 3m od terénu umí pěkně foukat, takže zazněly i úvahy nedávat všechny trubky stožáru a dát jen "větší půlku", ale nakonec to Martin hecnul a přesvědčil ostatní že prostě "musíme". Za pomoci několika turistů (kteří byli po práci náležitě-tekutě odměněni, hi), sme vztyčili 13el. anténu s rotátorovou klecí do výšky cca 8m, AGL pak cca 11m.

Pokračovali sme stavbou stanu, který sme ovšem stavěli poprvé. Pár minut sme "laborovali" jak to má vlastně všechno zapadnout do sebe a po cca půl-3/4 hodince, někdy po 12. hodině bylo dílo hotovo. To už nadcházel čas oběda a tak Zdeněk nelenil a ve své polní kuchyni nám ohřál oběd v podobě zelné polévky, která se podávala s chlebem. Už během oběda sme začali i s kompletací vysílacího pracoviště, chystání deníku a ladění ergonomie, hi.

Jako téměř vždy se něco zapomnělo doma - tentokrát to byla redukce hadiček pro vodní chlazení - používáme stejné čerpadlo i pro pracoviště 70 cm, kde je ovšem na koncovém stupni jiný průměr vstupu/výstupu vodního okruhu. Tentokrát nám velmi ochotně pomohla obsluha vysílače a po krátké improvizaci bylo vodní chlazení v provozu. Měli sme sice v záloze PA Tajfun, ale vzhledem k tomu jaký produkuje během provozu hluk, bylo použití Tajfuna až poslední variantou.

Komentář OK2GM k průběhu závodu:

Sestavení setupu proběho bez problémů, následoval poslechový test, zkoušel jsem různé majáky vše se zdálo být OK, až do doby, kdy se začali objevovat na pásmu ladiči parostrojů ...již před závodem způsoboval při testu signál jedné stanice z východu nemalé problémy a na displeji zabral přes 1/3 zobrazeného pásma. Začal jsem mít tušení a obavy ... které se potom v závodu naplnily. A to byl jeden z hlavních důvodů proč jsme ani nepokračovali a jeli jen 6h. Nejdříve sem podezíral sousedy od vedle na kopci, kde spolu občas bojujeme(přeci jen 5km v přímé viditelnosti..), ale hledáním a poslechem na pásmu to indikovalo na 1-2 stanice z J-JV.

Jak závod začal, okamžitě vyrostla úroveň rušení na S6-9 ..signály +60dB. To by až zas nebyl takový problém, jako produkce širokopásmového šumu a spletry. Takže směr od J-V byl pasé. Procházely jen stanice se silou aspoň S9, jinak to byl boj, vím že nás volalo spousty stanic z YU, YO, 9A, S5 ale bohužel přes tu úroveň rušení co byla to prostě nešlo .. Během závodu sem dostal potvrzeno od několika stanic, že mají podobný problém, ze stejného směru. Jediný směr, který jakž takž fungoval byl ca 180-275° takže jsme převážně směrovali tam .. v noci se situace uklidnila a nad ránem se dalo pracovat se stanicemi z 9A, YU,S5, I. Kolem cca 7h ráno již ale opět nastalo opět to peklo, které trvalo až do konce závodu..

Nedělní ráno už bylo - oproti zamračené ale klidné sobotě - poměrně nevlídné, nepříjemný vítr a teplota kolem 8°C. Zahřáli sme se kávou a čajem a po snídani - Zdeňkovy (tradiční) bio vaječince se špekem - jsme se ještě věnovali měření frekvenčního spektra, tedy toho co věž vysílače Praděd produkuje a co by nám "mohlo" vadit v pásmu 70 cm a na základě toho se lépe připravit na příště. Kolem poledne sme začali v klidu pomalu balit a za hoďku a něco byli sbaleni. Akorát sme uchycovali antény a trubky stožáru na zahrádku auta, tak se spustil mírný déšť - takže sme to tentokrát stihli akorát :-).

Děkujeme za spojení a na slyšenou v dalších závodech.

Comments