PD 2023 - Krmelín JN99CR 70cm

 Již dlouhou dobu v našem malém kolektivu diskutujeme skutečnost,že naše antény jsou dost nízko a „že by to chtělo posunout je výš. Odpichovým signálem bylo loni v květnu zveřejněné video
stanice DA0FF s jejich duralovým stožárem. A tak Zdena ZB napsal Benovi DL6FBL.Výsledkem
bylo předání základních údajů, pro vytvoření repliky jejich portable stožáru. Díky rovněž Timovi, DK5OH za technické údaje a důležité odkazy na zvedací techniku. Stožárové vazníky nakoupil Zdeno v uplynulém roce,tedy základ pro další snažení byl vytvořen..:-). Těsně  po MW contestu se Zdšeno pustil do výroby základové patky a koncovky pro rotátor.tři dny před závodem bylo všechno „haraburdí“ na místě.V pátek jsme již od dopledních hodin prováděli přípravu pro patku a kotvy. Bylo taky třeba trochu ipravit vegetaci okolo, která si občas nekontrolovatelně bují a ztěžuje nám naše snažení..V odpoledmích hodinách jsme zkušebně ve třech lidech ztopořili cvičně první polovinu stožáru a vyzkoušeli vrátek.

              

 K večeru jsme pozapojovali pracoviště abychom ráno měli více času na stavbu stožáru a jali se věnovat tradiční grilovaččce a zlatavému moku z produkce krnovského pivovaru.. a rozmýšleli jak to zítra provedeme...přeci jen pár věci nebylo tak jak jsme si původně představovali a museli jsme trochu improvizovat..😀. Příště už budeme vědět Hi ..

                            

 Sobotní ráno smontovali jsme další díly stožáru,natáhli kabeláže,zamontovali jsme předzes, nasadili naši ověřenou 38 el. M2. Prvotní měření před vztyčením ukázalo velmi uspokojivý výsledek a tudíž nebyl důvod k obavám.Tím byly přípravné práce  hotovy a nastal okamžik pravdy :-). Bylo nás málo a taky pro větší bezpečnost Zdeno sehnal pomocníky z blízkého ranče, kteří přiložili ruku k dílu a pomohli se vztyčováním. Nakonec i přes všechny obavy se to povedlo, tímto ještě jednou díky všem .. :-).

              

Znova měření PSV.."všechno hraje.", jde se testovat..poslechový test na OE a SP majácích dopadl dobře, tak byl dobrý základ.( 38el M2 v 21m nad zemí .. ). Problémy nastaly ale u 2x23 el, které standartně používáme. Po montáži Rx boxu a zapojeni do RX switche, něco nebylo v pořádku..tak znova vylézt nahoru, demontovat, vyměnit box.. opět stejný výsledek ..😠😡. Přitom jsem pár dní předtím oba předzesy testovali a vše se zdálo být OK...jenže..Nakonec padlo rozhodnutí použít holou sestavu 2x23 což byl vzhledem použitému předzesu u M2 docela handicap,celé to laborování nás stálo víc jak celou první hodinu začátku závodu a tak první zalogované QSO bylo až 15:09.  Závod začal v poklidném tempu a spojení přibývala pomalu. Hlavní směr se ukázal jako velmi přínosný a bylo vidět že anténa v 21m výšky se chová velmi dobře, navíc jsme se konečně dostali nad okolní vegetaci a hlavně ve směru YO,YU,HA,I to bylo hodně poznat. Dařilo se dělat skoro všechna domluvená QSO.

 

 Nedělní ráno  po pár hodinách spánku zahájeno tradiční vaječinou, pokračovali jsme v poklidném tempu až do konce závodu. Daří se dělat pěkná qso, potěšil HB9AJ z loc JN37, který přišel na výzvu s  signálem 599, taky OZ1ALS via AS, opět signál 599. Nepodařilo se udělat sked do SM, přeci jenom to bylo od nás už přes 1000km..ale náznak signálu tam byl .-), jednou to vyjde..Hi-.

Celkově se podařilo překonat náš loňský výsledek o ca 4 tis bodů, což bylo naším cílem. Do dalšího závodu je ale spousty věci k vylepšení.

 Díky všem za QSO a naslyšenou  v dalším závodě..

                     
 

Trocha statistiky na závěr :

           


 

 

 

 

 

 




















Comments