Záznam z účasti MO stanice OK6M ve VHFc 2022 - JO80OB - Praděd

    Krátce po Polním dni jsme se začali zajímat o ubytování na Pradědu.

Prvá i další opakovaná poptávka pro zajištění ubytka „mužstva“ na Pradědu dopadla špatně, s poukazem na vyčerpanou kapacitu hotelu. Současně s tím nebyly k dispozici povolenky k výjezdu na vrchol. Účast v závodě z této dominantní kóty jsme začali vidět jako téměř nemožnou. Deset dnů před samotným výjezdem se přeci něco stalo a my jsme mohli alespoň pomýšlet na účast v kategorii LP, protože jsme na kopec nemohli dovést všechny stožáry s anténami, jak tomu bylo v uplynulém roce. Nevadí, jsme všichni natěšeni, že se i letos můžeme na Praděd na konci léta podívat. Již ve čtvrtek, ve 20.30 hodin SELČ zapřaháme v Krmelíně HAM karavan, nakládáme 2 stožáry, 5 antén, bágly a uháníme do Krnova, kdy kolem 23.30 hodin SELČ uleháme k odpočinku. Moc díky, Láďo za přístřeší a teplou sprchu.

V pátek ráno přepřaháme karavan za Láďovu Yettinu a ve dvou autech uháníme na závoru parkoviště Hvězda, kde všechno železo a bágly ukládáme na jeden dopravní prostředek (druhé auto zůstává do neděle na parkovišti). Po půl desáté dopoledne se ocitáme na vrcholu Pradědu a začínáme stavět. Všechno zařízení bylo do večera zprovozněno, veškerá teplá jídla si tentokrát chystáme sami, protože v restauraci byla po dva večery uzavřená společnost.

Již v pátek se nám celkem v rekordním čase před polednem podařilo vztyčit oba dva stožáry ... nový otočný s 4x6 el, po krátké poradě padla volba ho postavit ve zkrácené verzi na meteobudku ...a otoč na karavanu s prověřenou 18M2. Jak se později ukázalo, nebyl to vůbec špatný nápad.. :-) Sestavení setupu proběhlo taky bez problémů, byť jsme si chvíli pohrávali s myšlenkou použít jen budič a jet LP .. ale nakonec zapřaháme dvojitý PA, každý s cca 400W...je třeba šetřit :-), podmínky jsou omezené, a máme jen 2 antény ... Poslechem proběhlo ověření, že obě antény poslouchají a měřením že mají dobré PSV (posledně při testu natekla voda do krabic...po Láďové opravě teď již vše OK).


Závod začal vcelku svižným tempem, kde hodinový rate byl 110qso což na omezený setup bylo vynikající ..rušení v celkem přijatelné míře, dokonce i od sousedů z 5km vzdáleného kopce.. což pak v neděli už ale neplatilo, ale i tak vcelku v pohodě. Pobavila podvečerní příhoda, kdy mi píše OM3KII ať se odladím z jejich QRG :-) ... divné, na kmitočtu jsme již od sobotního rána a v podstatě celý závod, z kopce s 800W PWR, že bychom nebyli slyšet?.. byli naladěni cca 1kHz od nás... asi jsme měli fakt úzký signál :-))).

Daří se dělat konečně nějaké DX .., v noci jako vždy úbytek stanic, nad ránem se šrumec opět rozjíždí a s ním i větší a větší rušení v podobě zvýšeného šumu.

Celkem se podařilo i v těchto omezených podmínkách 626 qso a cca 234 tis. bodů s průměrem 373 km/qso. Všechnu fungovalo jak mělo, menší počet elementů a snížený výkon byl znát, ale i tak vcelku spokojenost.

Bouřky a lijavce (v neděli spadlo pár kapek deště) se nám vyhli(viz níže) obloukem a tak v 18.30 hodin SELČ máme sbaleno a opatrně sjíždíme zpět na parkoviště Hvězda. Zde opět překládáme antény a bágly do zaparkované dodávky, abychom kolem 21.hodiny mohli skládat věci doma.)

Unaveni ale spokojeni (závod jsme nakonec odjeli v kategorii QRO se dvěma lineáry). Těšíme se na slyšenou v UHF contestu, kdy hodláme Praděd využít k dalšímu kontestování.


Comments