III. Subregional - Polní den - OK6M - JN99CR

 

    "Ano a já to vím. Že my, když chcem, tak dosáhneme dost." Prohlásil nejmenovaný HAM, když v pátek podvečer bylo odstartováno všeobecné veselí, před tradičním Polním Dnem. Kluci z Krnova přivezli soudek piva Nachmelené opice z místního pivovaru, Martin 2GM naložil a přivezl maso na gril a tak naše setkání na kopečku proběhlo ve veselé náladě, kterou dokázal na chvíli přerušit mohutný slejvák (bouřilo však mimo naše teritorium). Příprava stožárů i antén se v pátek omezila na jejich vyložení z depozitu s tím, že v sobotu časně vstáváme a montujeme. Podařilo se a zvýšeným úsilím stály stožáry s příslušenstvím kolem sobotního poledne. Přednost dostalo pásmo 70 cm a 2m bylo sestaveno pro rozdání bodů a účast. Zařízení pro obě pracoviště sestavil hlavní technik klubu Láďa OK2TSV. Test proběhl podle očekávání dobře, s dobrým výsledkem měření SWR na všech anténních systémech...

Komentář OK2TSV:

    Takže přednost dostalo pásmo 70cm, kde prvně sme postavili 3 antenní systémy(8x6, 4x11 a 38M2) a techniku v hamkaravanu, vše správně popropojovat, zapojit vodní chlazení a bylo. Pak jsem se dal na zapojení techniky na dvoumetr, kde po instalaci antény a změření SWR (1:1,18) byl předpoklad že PA bude pracovat jak má, což se během závodu potvrdilo. V sobotu jsem se rozhodl odjet kategorii 6 HOURS SINGLE pod svou značkou OK2TSV, start jsem si určil na neděli v 8,00 UTC až do konce závodu.

Jenže po ranním probuzení jsem nemohl polknout a hlava třeštila jako kdybych celou noc střílel z kanónu(pivem to nebylo). Tak jsem zvažoval jestli závod vůbec odjedu, nakonec do desáte hod. jsem to nějak rozchodil a závod způsobem S&P odjel("kecal" zůstal doma). S výsledkem 65 QSO a necelých 17000 bodů jsem byl spokojen. Díky všem za QSO a příště naslyšenou.

Komentář OK2GM:

    Závod na 70 cm začal vcelku vlažně, spojení přibývala jen mírným tempem. První vetší DX zalogován už v 20. minutě...daří se dělat téměř všechna domluvená QSO. Kolem 22:30 byl i přes velmi mírné tempo překonán díky pěkným DXům loňský výsledek co se bodů týče. Teď už jen to dotáhnout co se počtu QSO týče. Povzbuzení mottem proneseným OK2...-viz výše-(krátce po naražení sudu) a posilnění dobrým mokem a kusem žvance z grilu jsme se do toho pustili :-). 

Někdy po jedné v noci již výtěžnost klesala k nule a nic nového se nedařilo a tak bylo lepší zalehnout. Posilnění spánkem jsme opět oživili tcvr kolem půl sedmé ..přichází další I, YO a v 6 UTC s krásným signálem ODX IQ1KW z JN34, vzdálen 1004km. Daří se dělat nějaké další DL, YO, na sked přichází s krásným signálem LY2WR a LZ2T z KN13. Postupem času jak se blíží konec aktivita na pásmu upadá a nová qso se daří dělat jen sporadicky. Potěšil úspěšný sked s OZ6TY který avízoval, že se právě vrátil z nedělního oběda :-). Škoda že stanice ze severu až na pár vyjímek nereagovaly na žádost o sked..tentokráte žádný SM..dělatelné to bylo, v určitých chvílích si troufám říct, že s téměř 100% úspěchem..ale bohužel. Tak snad to bude v říjnovém UHF lepší.

Technika fungovala bez nějakých problémů po celý závod, jediné co mě vadilo bylo neidentifikovatelné rušení v podobě měnícího se šumu z brumem, po celém pásmu. Jeho zdroj se přes veškeré úsilí nepodařilo identifikovat,ale nemělo  zásadní vliv na kvalitu RX.

IQ1KW - 70cm
LY2WR - 70cm
LZ2T - 70cm


    A my jsme to dokázali. Loňský výsledek v pásmu 432 MHz z našeho kopečku byl výrazně překonán a možnosti dalšího zlepšování hlavně v oblasti antén ukážou příští kola Provozního aktivu. Děkujeme všem za spojení.

Pivo teče, Polní den může začít :-)

Víc sme toho v pátek nestihli...

"Plochý" dvoumetr, hi

OK2ZB připravuje vaječinku se špekem








Comments