I. Subregional Contest 2022

    Počáteční úvahy o letošním zahájení sezóny nebyly zrovna povzbudivé, ale nakonec slovo dalo slovo a na našem domácím minikopečku -Krmelíně JN99CR cca 330 ASL- jsme se sešli již v pátek okolo 14h, v klasické sestavě Martin OK2GM, Laďa 2TSV, Kuba 2TSG a Zdeněk 2ZB. Plán byl postavit v pátek aspoň jeden systém, zapojit PA, rádio a 70cm pracoviště. 

Podařilo se postavit dva směry, částečně propojit celý setup, takže spokojenost. Třetí anténa čekala na sobotní ráno. Vše změřeno, SWR na 4x5 el. bylo 1.3, na 18M2 skvělých 1.03 takže oukej! V plánu bylo provozovat sdr trx Flex6700 + trv DB6NT, až potaď vše OK. Zdálo se že vše funguje. Navečer přišlo sněžení a i v těchto nížinách napadlo asi 5-8cm sněhu, vypadalo to zajímavě... Sobotní ráno, po snídani, kávičce a briefingu jsme začali kompletovat třetí směr s druhým 18M2. SWR na anténě rovněž skvělé. Trošku komplikace se stožárem aneb “jak jsme to vlastně měli postavené minule..?!" ... vše (zas a znovu) vyřešila flexa a vrtačka značky Bosch, která je již nezbytným náčiním.

Stožár se podařilo postavit během chvíle, přeci už jsme sehraný tým a pokud se zrovna nehledají kotvy, jde vše bez problémů, hi .. Po zapojení třetího(jižního) směru s 18M2 na rotátoru YAESU, proběhlo kontrolní měření, opět vše OK .. Kontrola zapojení PA, přepínače, TRV a nakonfigurování sítě a SDR.

Zdeněk s Láďou se věnovali zapojování 70cm, cílem bylo otestovat nové LDMOS PA z dílny OK2TSV(každý cca 450W) a udělat pár contestových QSO v 6H kategorii pod vlastní CALL, což se podařilo(Láďa zatím drží první místo, hi). Po pozdním obědě zbývalo pár desítek minut do zahájení závodu, zapracoval pan Murphy... Výkon a klíčování na CW přes Mikrokeyer OK, bohužel o SSB modulaci se to říct nedalo .. laborováním a zkoušením jsme přišli o další "cenný" čas před závodem. Opět se ukázalo, že to co funguje doma, v polních-závodních podmínkách funguje(nefunguje) úplně jinak. Pak nastalo rozhodnutí vše překáblovat a použít osvědčený setup s IC7600, který fungoval bez problémů. Závod jsme tak začali s víc jak hodinovým zpožděním, kdy okolní stanice již dávaly většinou dvouciferná čísla. Nu což, jde se na to, i když z našeho domácího QTH to tak úplně nejde.. Cca po 2h jsme zjistili, že něco není v pořádku s jedním PA, kdy začala vyhazovat ochrana vysokého SWR. Kontrolní měření antény před zapojením ovšem nevykazovalo žádný problém. Takže zase rozpojit, zapojit měřák. Točili sme anténou pomocí ručního rotátoru-volantu, kdy ve směru na jih bylo SWR kolem 1.05 a při točení směrem na západ až sever vyskočilo SWR na 15... Takže cca 12m stožár musel dolů, problém byl objeven záhy - ukroucená kabelová spojka - tu sme vyměnili a honem zpátky "do gury", hi. Vše zase změřeno, tentokrát už OK do všech světových směrů :-) a mohlo se pokračovat.. krátce před setměním začlo opět lehce, chvílemi i hustě sněžit... statika, rušení, ale na to už jsme zvyklí, hi. Pak ale přestal jižní směr nějak poslouchat, anténa začala šumět, nevím proč, na závadu jsem do konce závodu nepřišel(SWR bylo celou dobu kolem 1.15) - více bylo slyšet i na široké čtyřče. Takže nám zůstaly použitelné jen 4x5 a 18M2.

Podmínky se zdály v sobotu v noci mírně vylepšené směrem na sever, podpořené poměrně slušným leteckým provozem. Daří se dělat OZ1HDF, OZ6TY, SM7NGR. Bohužel mnohé stanice na výzvu o sked často neragují, obzvlášť DL stanicím téměř "nemá smysl" na KSTčku psát, škoda. Již tradiční spojení s SF6F a SM7VGF se tentokráte nepodařilo. I přes spousty nepříznivých událostí, se nakonec podařil slušný výsledek atakující hranici 100k bodů s průměrem přes 300km a se zahájením závodní sezóny sme tak spokojeni :-).

Děkujeme za spojení a těšíme se na další.


144 MHz
OK2GM
OK2ZB - 70cm
OK2TSV

Comments