III.subregional - Polní den 2021

 

Jak sme si slíbili při rozlučce po druhém subregionálu, setkali jsme se na vodojemu Krmelín v pátek odpoledne, abychom zahájili stavbu antén a užili si tradičního závodu Polní den. Do závodu nastoupili Láďa 2TSV, Jakub 2TSG, Martin 2GM a Zdeněk 2ZB. Naší ambicí byla důstojná účast v pásmu 432 MHz, s otestováním nových aktivních prvků a okrajově zapnout v kontejneru zařízení pro magic band-50MHz.

Vlastně jsme přípravu zahájili s předstihem a již ve středu jsme pokosili Perlou vypůjčený kus louky a ve čtvrtek stopořili za pomoci pár přátel i techniky 11m vysoký žebřík.

Zdeněk OK2ZB montuje 38el. M2

V pátek jsme pomocí plošiny dotáhli instalaci antény M-square 38el. do výšky 11m na žebříkovém stožáru a nachystali další trubkový stožár s anténami (4x11el. DG7YBN) pro jeho sobotní vztyčení. Mezitím Martin a kamarádka Táňa připravili vydatnou grilovačku s množstvím zeleniny a tak jsme páteční večer i noc strávili u jídelního stolíku, dvě přerušení obstaral občasný deštík. K odpočinku jsme ulehli před půlnocí.

V sobotu ráno jsme se dali do práce a tak v brzké době již stál druhý, trubkový 12m stožár se čtveřicí antén a zbývala instalace zařízení v podobě Flex rádia, transvertoru DB6NT a 2xLDMOS zesilovačů. Už se zdálo, že budeme „jen“ rozdávat body v Polním dni mládeže a zevlovat u zařízení, ale Zdeněk podcenil přípravu RX-ových boxů s předzesilovači (až po závodě byly opraveny odpadlé kontakty tří koax.relé CX-520) a delším testováním a slézáním 11m žebříku sem a tam jsme ztratili množství času a vlastní závod zahájili s půlhodinovým zpožděním. V průběhu závodu potěšilo spojení s OZ1ALS s dobrým signálem a na vzdálenost 809 Km i několik vzdálených spojení nad 700 Km. Pro nedostatek operátorů jsme nakonec pásmo 50 MHz neaktivovali.

Martin OK2GM se opaluje(opravuje předzes)

Pak už všechno fungovalo v pořádku, jen pro pořádek jsme museli do obvodu jednoho LDMOS zařadit W-metr Bird, protože Arduino si nerozumělo s véefkou (po závodě vada odstraněna) a ukazovalo nesmysly na výstupu. K naplnění záměru chyběl chystaný třetí směr, přesto jsme s výsledkem spokojeni (135 QSO a 34632 bodů).

Pohled na západ

V průběhu nedělního dopoledne nás navštívili naši přátelé Alena OK2BLI (OK4YL) s Jirkou OK2RZ a odpoledne pak další Jirka OK2VMG.

Děkujeme všem za uskutečněná spojení a za pomoc se vztyčením i složením nového žebříkového stožáru děkujeme Táni, Leošovi, Ludvovi OK7LB a hlavně Petrovi OK2PMC.

Za kolektiv OK6M sepsal Zdeněk 2ZB

Comments