Mikrovlnný závod 2020

Před tímto závodem jsme uvažovali, zda se taky okrajově nezúčastníme Memoriálu Ondreja Oravca, OM3AU  (dříve Východoslovenský závod), na pásmu 144 MHz.

Konzultace kdo, kdy a jak ukázala, že raději obsadíme dvě mikrovlnná pásma, 2320 a 1296 MHz. Petr, OK2NB měl třináctku ve finále upgrade a krátce předtím pořídil od DB6NT slušný předzesilovač.  Dvanáctistovka byla na druhém místě.


Vrcholový díl žebříkového stožáru byl po demontáži  38el. LY (432MHz) vyměněn za delší kus. Na jeho vrchol byla dopravena středová parabola 120cm a za ní ochranná krabice s předzesilovačem i výkonovým relé. Pod ní na výložníku byla poprvé použita nová anténa, 38el. Loop yagi (design SQ9VPA), kterou si  Petr pořídil pro budoucí užívání v domácím QTH.

Vlastní závod zahájili  OK2NB,OK2ZB s hodinovým zpožděním. Zpočátku jen místní spojení. Nicméně, spojení přibývala a protistanice si pochvalovaly hlavně signál v pásmu 2320 MHz, kdy i přijímací strana na naší stanici vykazovala lepší signálové úrovně, než dvanáctistovka. V podstatě shodné výkony na obou pásmech i podobné RX-ové cesty ukazují na rozdíly v použitých anténách.V neděli dopoledne přijel Martin, 2GM aby dokončil naše počínání na obou pásmech. 

Děkujeme všem za spojení a na slyšenou v Polním dnu.


Za kolektiv  OK6M,    Zdeněk, OK2ZB


Comments