A1 Contest na Pradědu JO80OB aneb…

Na A1 contest se všichni těšili. Prognóza počasí nevypadala moc dobře, hrozilo sněžením a kdoví čím ještě. Sešli jsme se v klasické sestavě Martin OK2GM, Zdeněk OK2ZB, Jakub OK2TSG a Laďa OK2TSV. Přijel i náš kamarád Jirka OK2MBP (závodící většinou za klub OK2C, v minulosti hlavně za OK2KYC). Podařilo se vyrazit již vcelku brzy v pátek ráno, s vidinou dobrého počasí a podmínek ke stavění antén, což vyšlo téměř dokonale.

Tady ještě vše vypadá téměř idylicky :-)

OK2GM a OK2ZB se opět trochu zdrželi na cestě, ale kluci z Krnova nelenili a vyrazili o hodinku dříve, takže zaparkovali karavan a započali s přípravou stavby anténních systémů. Příjezd na kótu se obešel bez problémů, oplocení kolem věže již taky zmizelo, takže cesta na stanoviště byla volná.
Po přivítání a vzdání holdu dědovi Pradědovi, jsme se mohli v klidu věnovat přípravám na závod. V tuto dobu je již brzy tma, tak bylo třeba máknout. Hlavní fixní stožár s 4x5 a 4x4 byl postaven vcelku rychle a i po změření PSV vše vypadalo velmi slibně.


OK2GM, OK2ZB a OK2MBP při stavbě fixního stožáru

Počasí se ale začalo zhoršovat, teplota začala klesat a mraky které doposud byly pěkně pod náma, se začaly honit přes vrchol... stavbu dalšího stožáru jsme nechali na sobotu, odebrali se občerstvit do místní restaurace a probrat strategii na následující den. V tu dobu málokdo tušil co se v následující hodiny bude dít…Vítr mezitím značně zesílil, začalo foukat od jihu v nárazech kolem 80km/h, vlhkost která byla v mracích díky nízké teplotě začala přecházet v pevné skupenství... a dílo zkázy započalo… V teple restaurace nikdo netušil, jaké venku panují podmínky... Martin 2GM, zvyklý v drsných podmínkách hor spát i venku, se odebral hlídat stanoviště s technikou. Po otevření vstupních dveří budovy vysílače a nabrání směru ke karavanu bylo ale něco špatně...vše venku kolem bylo pokryto vrstvou ledu, mlha že nebylo vidět téměř nic. Zachytit správný směr ke karavanu se podařilo díky oplocení kolem věže, které bylo vidět až v naprosté blízkosti. Vítr, který oblizoval vysílač a vrchol hory byl tak silný, že byl problém udělat vzpřímeně krok kupředu. Cesta za pěkného počasí, která trvá maximálně dvě až tři minuty, tak Martinovi zabrala téměř 15 minut. Po příchodu letmo zkontroloval kotvy, koaxy a stožár. Snaha trochu oklepat námrazu byla celkem bez valného efektu. Snad to vydrží… a tak Martin zalehnul s představou, že ráno doděláme zbytek. Ale tentokrát nás Praděd nešetřil, poryvy větru dále zesilovaly a teplota klesla ještě níž...v hamshacku byly i přes zapnutý ohřívač nějaké 4°C. Spát se moc nedalo, vítr si pohrával s karavanem a místy to vypadalo, že ho převrátí. V noci(spíše k ránu) se pak postupně ozvaly dvě rány. Probuzení bylo kruté … a vypadalo to na konec závodu.

Stožár se dvěma patrovými systémy nedopadl nejlépe...

K nastalému "problému" jsme se ovšem postavili čelem, tohle nás přece nemůže odradit J. OK2ZB a OK2MBP se ujali přípravy snídaně v podobě míchaných vajíček na špeku, neboť s plnými žaludky se přece jen lépe přemýšlí a pracuje, hi. Po krátké poradě u snídaně, vzal hlavní technik Laďa flexu a pokusili jsme se z té hromádky šrotu alespoň něco zachránit.

Hned po kladivu asi nejdůležitější nástroj v akci

To se nakonec nějak podařilo a postavili jsme celkem tři anténní systémy, z původně zamýšlených čtyř. Prvním systémem bylo čtyřče - 4x4 el. Antény pád přežily, až na pár pokroucených prvků, téměř bez úhony. Druhé čtyřče - 4x5 el. bylo bohužel téměř zničeno, použitelná zůstala pouze jedna 5el. anténa, kterou jsme umístili na otočný stožár do výšky cca 9m. Zbyly ještě dvě antény - jedna 10el. DK7ZB, ta byla usazena na cca dvoumetrovou trubku a rotátor směrem jih. Poslední anténa, která měla být původně na otočném stožáru(18el. M2) zůstala(přimrzlá) naštěstí na zemi. V těchto podmínkách se nikdo neodvažoval ji vztyčovat, vzhledem k boomu přesahující 10m.

Celý setup

Závod jsme začali s cca 40 minutovým zpožděním. Ze začátku závodu zlobila námraza na prvcích, především na systému 4x4 el., kdy antény se odladily cca 5 MHz níže. Námrazu jsme průběžně oklepávali, ale byl to tak trošku boj s větrnými mlýny. Spojení vcelku přibývala, ale bylo vidět že toho železa je jaksi méně... Kolem 21h se začalo mírně oteplovat, změnil se i směr větru a začalo trochu pršet což v podstatě vydrželo až do rána. Déšt nám ovšem pomohl, díky mírnému oteplení až na nějakých 5°C odtála námraza. Ráno ovšem přestala pracovat 5 el., která vykazovala vysoké PSV. Dipól při pádu dostal ránu a po čase do něj zatekla voda. Po drobné opravě a prostoji cca 30 minut se dalo pokračovat. Ověřili jsme si ale, že i na 5el. Yagi se dá udělat spousta pěkných DX J.

Závod jsme dojeli celkem v pohodě, na pásmu byl až na pár výjimek (blíže nejmenovaná stanice se 150W J) vcelku klid a nebylo takové rušení jako ve VHF Contestu. Podmínky v podstatě žádné, jen občas to vypadalo že to trochu chodí směrem na západ.

Po těžkém úsilí nakonec toto:
TOP 10

Balení všeho vybavení probíhalo za silného jižního větru(i když už o něco teplejšího), přidal se i občasný déšť. Vítr byl místy tak silný, že byl problém vůbec otevřít dveře karavanu a vylézt ven. Po sbalení zbylo ještě trochu času na krátké zhodnocení proběhlého víkendu v budově vysílače. Plní zážitků jsme se následně vydali domů.

Přes to všechno co se na Pradědu během A1 Contestu roku 2019 událo, panuje naprostá spokojenost. Tímto patří velké díky všem zúčastněným za to, že to nevzdali. Jedno je jisté, na tento závod určitě jen tak nezapomeneme J.

Děkujeme všem za QSO a naslyšenou v sezóně 2020.

OK6M

Comments