Reportáž z UHFc 2019 – vodojem Krmelín JN99CR

Po docela úspěšném zářijovém Dni rekordů VHF jsme spřádali plány na příští aktivitu, UHF/SHF contest.  Postupně jsme chystali zařízení pro pět pásem (10 GHz výpůjčka od OK2VG, díky Víťo), ale jak se přibližoval termín závodu a zpřesnila se prognóza počasí, zbyli jsme na realizaci čtyři.  Setkali jsme se na vodojemu v sobotu dopoledne a hned se dali do práce se zprovozněním pásem 
1296 a 2320 MHz  (432, 10368 a 24000 MHz jsme nechali odpočívat v komoře).

Celkový pohled na stanoviště

Tady někde za cedulí byla parabola na 13cm .. :-)

OK2ZB hlásí - připraven k zahájení UHF contestu

Po vydatném obědu a nastavení antén jsme začátek závodu stihli s předstihem. 
Počátkem druhé hodiny závodění se dostavil problém s nefunkčním předzesilovačem, pro pásmo 1296. V záloze jsme měli ještě dva moduly PREamp by SP9WY, ale oba jsme postupně a to díky malé izolaci relé CX-120 „odpráskli“.  Přitom uplynulé závody s použitím 150cm DISH typu parascope proběhly bez provozních výpadků.
Od tohoto okamžiku RX cesta dvanáctistovky „ohluchla“ a museli jsme se spolehnout na parametry přijímače TS-790 J. I přes uvedený problém se však podařilo udělat pár vzdálených spojení via AS.  Na řadu stanic s deklarovanými 10 W jsme však nedosáhli, i když jsme byli u protistanic registrováni.

Pracoviště 23cm

Počasí se v průběhu sobotního večera a noci prudce zhoršovalo, silný vítr s deštěm a teplota kolem  4st. Celsia a podmínky šíření zejména jižním směrem podprůměr.
Pásmo 2320 MHz bylo více méně jen o domluvě na KST chatu. Ale v příštím období tomuto bandu budeme věnovat více pozornosti, protože počet dosažitelných protistanic je srovnatelný s dvanáctistovkou.
Po přechodu okluzní fronty se nedělní počasí postupně vylepšilo a závodní snažení jsme dotáhli do finále. Snažili se Petr - OK2NB,  Martin - OK2GM, Michal - OK2MJF a Zdeněk - OK2ZB.

Děkujeme všem za spojení a na slyšenou v Marconi A1 contestu  - team OK6M

Comments