VHF Contest 2019

Touha odjet VHF Contest neboli Den rekordů z Pradědu – JO80OB byla již od minulého ročníku. Ještě cca 14 dní před závodem nebylo nic jisté, nakonec ale vše klaplo a k Pradědu sme vyrazili už v pátek. Na Hvězdě v Malé Morávce sme se potkali ve složení OK2ZB, OK2GM, OK2TSV a OK2TSG někdy po 11. hodině. Naložili sme všechny věci do jednoho vozu +(ham)karavanu. Láďa 2TSV se Zdeňkem 2ZB jeli nahoru k vysílači autem, Kuba 2TSG Martinem 2GM si udělali výlet z Ovčárny k vysílači pěšky. Bylo teplo, nefoukalo, takže pěkná procházka…
pohled z Ovčárny

Kolem 13. hodiny sme se nahoře sešli a započali budovat vysílací stanoviště. První se začal stavět “fixní” směr, padlo rozhodnutí umístit obě fixní čtyrčata(4x4 a 4x5) + jednu 9el. anténu s rotátorem na jeden stožár... no celkem odvážné rozhodnutí vzhledem k omezenému manévrovacímu prostoru a faktu že “sme to tak nikdy neměli” :) ... nakonec se po menším boji ale podařilo vztyčit toto “monstrum“:
"fixní" stožár

Mimochodem západ Slunce bylo (téměř) to poslední co sme z Pradědu ten víkend viděli.
Chvíli po vztyčení “fixního” stožáru začalo mrholit, místy pršet… v tomto nevlídném čase dorazil i poslední účastník, plukovník Sváťa OK2IW. Už za tmy padlo další zásadní rozhodnutí a to postavit i poslední(druhý) stožár s 18el M2 ovládaný ručně. Stavba za mírného deště a větru začala lehce nahlodávat morálku v týmu, ale kolem 23. hodiny bylo hotovo a my se tak mohli odebrat na ubytovnu k zaslouženému spánku :-).
oba stožáry už stojí

Budíček druhý den byl kolem sedmé ráno, Zdeněk 2ZB si pro nás nachystal smaženici z beskydských hub...venku bylo vše postaveno, zbývalo tedy dat do kupy interiér „hamkaravanu“. Kolem času oběda bylo téměř hotovo a už se ladili jen drobnosti.

První hodinu bylo v deníku 109 spojení a 28000 bodů...dávalo to tušit dobrý výsledek a taky že nejspíš bude překonán ten loňský… ten byl nakonec překonán o 112 spojení a téměř 60 tisíc bodů. Další průběh QSO v jednotlivých hodinách.
Během závodu sme nejvíce “věděli” o jisté polské stanici díky které jsme nedokončili řadu spojení ze západu.

Sbaleno bylo bez problémů asi za tři hodiny za občasného deště, mírného větru a teplot kolem 5-7°C. Kolem 19. hodiny sme se rozjeli domů.

Záznam některých spojení: OP5Y, ON4GG, F8KID, F8KFH

Deklarované skóre: 672 QSO, 263108 bodů, průměr 392 km/QSO
TOP10
Dle předběžných výsledků zlepšení o 5 příček oproti roku 2018(9. místo), takže obecně panuje velká spokojenost.
Děkujeme všem za spojení a těšíme se na slyšenou v A1 Contestu, doufejme že ze stejného QTH, které je pro nás takovým malým svátkem.
                                                                                                                                          za OK6M sepsal 2TSG

Comments